#@# ANJAKAN PARADIGMA #@#

Monday, May 08, 2006

Hadith Akhir Hayat Rasulullah s.a.w. sama ada "Solat" @ "Ummati".

Assalamualaikum...

Pada kali ini, saya ingin berkongsi pengetahuan dengan anda semua mengenai Hadith Akhir Hayat Rasulullah s.a.w. sama ada "Solat" @ "Ummati". Buat pengetahuan, saya telah menanyakan hal ini dalam forum al-ahkam di www.al-ahkam.net tempoh hari. Jadi, pertanyaan saya ini telah dijawab oleh 2 orang ahli panel al-ahkam iaitu Protaz Tuan Hassan Tuan Lah dan Ustaz Ali Tantawi. Semoga kita beroleh manfaat dari apa yang disampaikan. Insyaallah. Jawapan yang diberikan sebagaimana berikut:

hadith tentang wasiat atau pesan Rasulullah SAW tentang solat di akhir hayatnya memang ada diriwayatkan oleh Abu Daud n Tirmidzi. hadith ini disahihkan oleh al ALbani dalam buku2nya spt Sahih al Jami' al Shaghir.

-------------tahqiq thtl

aku temui dalam Sahih Sunan Ibn Majah Jilid 2/ ms 109:
1. Dari Anas (pembantu khas Nabi saw)
2. dari menantunya, Ali bin Abi Thalib ra.

Lafadznya ialah " solat, solat ...dan hamba abdi kamu."

------------------end.


manakala hadith tentang Rasulullah menyebut ummati..ummati tidak dapat saya temui..wallahu a'lam. apa yang saya temui ialah Nabi SAW memang menyebut ummati..ummati pada hari kiamat nanti ketika umatnya menanti syafaatnya (riwayat al Bukhari dan Muslim). begitu juga Nabi pernah membaca AL QUran sehingga menangis dan berdoa sambil menyebut ummati. maka malaikat jibril datang memberi ketenangan kpd beliau (riwayat Muslim)

---------------tahqiq thtl

Benar spt apa yang dijelaskan oleh syaikh alitantawi, bahawa ummati, ummati ini tidak ada dalam pesan terakhir baginda. Menurut kajian alHafidz alAsqolani dalam alFath Jilid 8, ms 134-135, pesan-pesan Nabawi menjelang wafatnya adalah:
1. mengeluarkan musyrikin dari Jazirah arabia
2. menghormati utusan atau diplomat luar
3. menjaga dan memelihara kitabullah (termasuk sunnahnya)
4. menjaga solat
5. menjaga kebajikan hamba abdi
6. menta'ati kepimpinan panglima Usama ben Zayd
7. kelebihan Abu Bakar
-------------end


wallahu a'lam


"BERHIJRAHLAH KE ARAH PARADIGMA YANG LEBIH BAIK"

1 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home